vuurvogel | alice kelder
natuur en klank als medicijn
het emotionele brein


Wat maakt dat je resultaat kan boeken via het lichaam en niet via het denken bijvoorbeeld, de mind?

Tijdens de opleiding voor stress- en burnout coach heeft Alice zich verdiept in de materie rond de hersenen, het brein en hoe alles functioneert in relatie tot stress, zielenpijn, verdriet, trauma enzovoort. Interessante kost! Want in alles wat ze las, stond letterlijk dat er een deel van de hersenen zo goed als niet reageert op een cognitieve aanpak, maar wel bijvoorbeeld op behandelingen met muziek, klank, meditatie, sessies in de natuur. Bam! Helemaal niet zweverig!

Het is iets met het Emotionele brein.

Ons stel hersenen bestaat uit twee delen. Het Cognitieve brein (het bewuste, rationele en naar de buitenwereld gekeerde brein) en het Emotionele brein (het onbewuste naar binnen gekeerde brein). Deze twee delen functioneren best onafhankelijk van elkaar en leveren op zeer verschillende manieren een bijdrage aan ons gedrag en aan de manier waarop wij het leven ervaren.

Als het emotionele brein slecht functioneert, dus uit balans is, kan je dat ervaren als een “storing” in je dagelijkse leven. Je functioneert dan niet lekker, zit niet lekker in je vel, het loopt niet, er is geen stroming, je bent sneller overprikkeld, je ervaart stress, krijgt lichamelijk ongemakken, slaapt slecht, eet teveel of te weinig, je wordt (ernstig) ziek en zo kan ik nog wel even verder gaan.

De natuurvolkeren noemen dit zware energie. Je hebt teveel zware energie in je systeem waardoor er blokkades ontstaan en waardoor jij niet meer volledig uit de verf komt. Je kan dan ziek worden, fysiek of mentaal.

Om dit deel hersenen terug in balans te brengen zal het geherprogrammeerd moeten worden, zodat het weer afgestemd is op het heden in plaats van door te gaan met reageren op situaties uit het verleden. Om dit te bereiken is het goed om methodes te gebruiken die op het lichaam inwerken en zo direct het emotionele brein beïnvloeden. Deze methodes werken beter dan cognitieve methodes, zoals taal en denkvermogen, waarvoor dit brein redelijk ongevoelig is.

Hoe mooi is het ook om te weten dat het emotionele brein beschikt over aangeboren vermogens tot zelfgenezing. Dit kan je vergelijken met andere mechanismen in het lichaam zoals herstel van wondjes of de bestrijding van een infectie. Behandelwijzen die op het lichaam inwerken, stimuleren dit zelf genezend vermogen. Ze werken direct op het emotionele brein en gaan buiten taal om. Ze leveren hun resultaat via het lichaam in plaats van via het denken.

Binnen Vuurvogel wordt er gewerkt met klank en medicijnen vanuit de natuur, methodes die werken op het emotionele brein.


 

 

 

 
E-mailen
Bellen
Instagram
LinkedIn